Βιογραφικό Ευαγγελία Σχοιναράκη – Ηλιάκη

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Εκλέγεται Βουλευτής Ηρακλείου Κρήτης με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2000 και επανεκλέγεται το 2004. Ως βουλευτής, διετέλεσε Κοσμήτορας στο Προεδρείο της Βουλής (Μάρτιος 2004 - Οκτώβριος 2006). Επιπλέον, ήταν Αναπληρώτρια Συντονίστρια Μορφωτικών Υποθέσεων (θέματα Παιδείας, Θρησκευμάτων, Αθλητισμού και Πολιτισμού) από το Μάρτιο 2005 ως τον Μάιο του 2006.

Έλαβε μέρος σε πλήθος επιτροπών:

  • Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής (2000 - 2004 & 2004 - 2006)
  • Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού (2005 - 2006)
  • Μέλος της Ειδικής Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής (2004 -2006)
  • Μέλος της Διεθνούς Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (2004 - 2006)
  • Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης της Βουλής (2004 - 2005)
  • Πρόεδρος της Επιτροπής Ορθοδοξίας και Θρησκευμάτων της Βουλής (2001 - 2004)
  • Μέλος του Προεδρείου της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ (2002 - 2004)


ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Το 2007 εκλέγεται Νομάρχης Ηρακλείου.

Ως Νομάρχης είχε την ευθύνη συντονισμού πολλών ομάδων εργασίας για την αναμόρφωση του οργανισμού της Νομαρχίας, τόσο σε επίπεδο νομού όσο και περιφέρειας Κρήτης. Επιπλέον, ήταν υπεύθυνη για την επίλυση θεμάτων που αφορούσαν την Κρήτη και τον νομό, αλλά και για τη διευθέτηση σημαντικών αναπτυξιακών υποθέσεων σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Την 26η Σεπτεμβρίου του 2018, εκλέγεται Πρόεδρος του Πολιτικού Συνδέσμου Γυναικών Ελλάδος, που σκοπό έχει την προώθηση θέσεων για να γίνει πράξη η ίση και ισότιμη η συμμετοχή των γυναικών στα κόμματα, στο Κοινοβούλιο, στην Αυτοδιοίκηση, στις διοικήσεις οργανισμών Δημόσιου και Ιδιωτικού Δικαίου και, γενικότερα, στα κέντρα αποφάσεων.

ΣΠΟΥΔΕΣ

Το πρώτο της πτυχίο της είναι στα Παιδαγωγικά, από την Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου(ΑΕΙ). Στη συνέχεια, σπούδασε Παιδαγωγικά και στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Π.Τ.Δ.Ε. Τέλος, έγινε Διδάκτωρ στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών, από όπου αποφοίτησε με άριστα.


ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Γεννήθηκε στο Πετροκεφάλι, Καινουργίου Κρήτης.
Τρίτο παιδί πολύτεκνης οικογένειας, με πατέρα μετανάστη στη Γερμανία.
Είναι παντρεμένη με τον δάσκαλο Γιώργο Σχοιναράκη και έχουν δύο παιδιά. Τον Μιχάλη (πτυχιούχο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Πειραιά, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία) και τη Μαρία (πτυχιούχο Αρχιτεκτονικής, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία).